Dubochet porträtt
Foto: Jean-Christophe Bott

Nobelprisat snabbfryst vatten fortfarande ett mysterium

1:31 min

Schweizaren Jacques Dubochet får sin del av årets Nobelpris i kemi för att han lyckats frysa vatten utan att kristaller bildas som i vanlig is. Det borde vara omöjligt – och nu berättar pristagaren att det inte finns någon förklaring på hur det går till.

– Den dagen som vi på riktigt förstår den termodynamiska skillnaden mellan vitrifierat vatten och klassiskt vatten, då blir det ett Nobelpris till, säger Jacques Dubochet.

Själv får han i år kemipriset för att ha lyckats med konststycket att lura vattnet, alltså att frysa det så snabbt att det aldrig hinner bilda kristaller och bli till is.

Resultatet är en stelnad vattendroppe – så kallat vitrifierat vatten – där vattenmolekylerna står still men fortfarande är i samma oordning som i en vätska.

Det här gör det möjligt att fånga biomolekyler som fortfarande är omgivna av vatten precis som i det levande livet. Med det stelnade vattnet runt biomolekylerna kan man sedan ta bilder av dem – stoppade mitt i sin rörelse som kropparna i Pompeji efter vulkanen Vesuvius utbrott.

Men hur det går till är alltså fortfarande ett mysterium. Vattenfysiker räknar och räknar men har fortfarande inte svaret, säger Jacques Dubochet.

– Det görs mycket arbete för att försöka förstå vad som händer i infrysningsögonblicket, men det är teoretiskt mycket svårt, säger Jacques Dubochet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista