En grön fågel som sitter på en gren.
Fågeln munkparakit. Foto: Marine Le Louarn

Stor minskning i handeln av vilda fåglar

EU:s förbud mot handel av vilda fåglar har haft effekt. Det visar en ny studie från Köpenhamns universitet.

År 2005 införde EU ett förbud mot att importera vilda fåglar. Anledningen var främst att minska spridningen av fågelinfluensan. 

Men nu har forskare på Köpenhamns universitet studerat hur förbudet påverkat den internationella handeln av vilda fåglar. Och det verkar ha haft effekt. 

Efter 2005 minskade den globala handeln från 1,3 miljoner vilda fåglar per år till 130 000. Det innebär en minskning på hela 90 procent. 

Förbudet, som alltså främst infördes för att minska risken att sprida fågelinfluensan, har även andra effekter.

Vilda fåglar som fångas in och säljs kan nämligen leda till att den biologiska mångfalden minskar. Dessutom kan fåglarna på den nya platsen till exempel skada det lokala ekosystemet.

I studien såg man dock att nya handelsvägar uppstått, vilket tyder på att förbudet borde vara globalt för att i större utsträckning förhindra handeln av vilda fåglar.

Referens: Reino et al., Networks of global bird invasion altered by
regional trade ban, publicerad i Science Advances den 22 november 2017, doi: http://advances.sciencemag.org/content/3/11/e1700783

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".