Bild av Vintergatan.
Finns det liv någonstans i vår galax? Projetet Sonar Calling GJ 273b har skickat signaler till planeten GJ 273b för att förhoppningsvis få ett svar. Foto: Ruhr-Universität Bochum

Musikaliskt sökande efter främmande liv

Musik bygger broar sägs det. Också mellan planeter, tycks inblandade i projektet Sonar Calling resonera. De har skickat musikstycken till planeten GJ 273b.

Frågan om det finns liv på andra planeter tycks aldrig sluta att fascinera mänskligheten.

Det senaste försöket att få ett svar på den eviga frågan ägde nyligen rum i Norge där signaler skickades iväg från en radarantenn utanför Tromsö.

Bakom projektet, kallat Sonar Calling GJ 273b, står bland annat musik- och teknikfestivalen Sonar, i samarbete med organisationen METI, en avknoppning av det mer kända institutet SETI, som letar efter tecken på utomjordiskt liv. 

Bland annat ingick 36 olika musikstycken samt information om räkning, aritmetik och ljudvågor.

Signalerna har skickats till GJ 273b, en planet som ligger ungefär 12,4 ljusår från oss och som tycks ligga på lagom avstånd från sin sol för att liv ska kunna uppstå.

Om allt går som det ska. Alltså om det finns liv på planeten, och som dessutom kan uppfatta våra signaler och svara, så bör vi få just ett svar om cirka 25 år, meddelar Sonar på sin hemsida.

Det är inte första gången som mänskligheten skickar ut signaler i rymden, med hopp om att få kontakt med utomjordingar. Till exempel skickades meddelanden ut 1974, 1999 och 2003 från olika forskarteam. 

Men att skicka ut signaler på detta sätt i rymden är på många håll ifrågasatt. Till exempel är den officiella hållningen från institutet SETI att vi skall lyssna och inte sända. Bland annat för att vi inte kan veta hur mottagande organismer reagerar på våra budskap. Det diskuteras också i forskarvärlden om vem som egentligen rätt att föra mänsklighetens talan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista