Bild på bebishand och vuxenhand tillsammans.
Extremt för tidigt födda barn kan oftare än vad forskarna trott, födas med autism. Foto: Christine Olsson/TT

Tydligare koppling mellan för tidig födsel och autism

1:50 min

Autism hos barn som föds extremt för tidigt kan vara vanligare än vad forskarna tidigare har sett. Det visar en svensk studie.

Att autism, eller autismspektrumtillstånd, är vanligare hos barn som föds extremt tidigt har visats i flera studier.

14 procent av de som fötts före vecka 27 har fått en autismspektrumdiagnos när de är i sexårsåldern, visar svensk forskning. Bland barn som inte fötts för tidigt är den siffran 1-2 procent.

I den nya studien har forskarna följt en grupp barn som var födda mer än tre månader för tidigt. Barnen har sedan följts tills de blivit mellan nio och elva år gamla.

Och enligt forskarna som gjort denna studie kan siffran vara ännu högre. Runt en femtedel av barnen i den gruppen uppfyllde kriterierna för att få en autismspektrumdiagnos. Ulrika Ådén, professor i neonatalogi vid Karolinska universitetet och den som lett studien, förklarar varför:

– Den omogna hjärnan hos extremt för tidigt födda barn är väldigt känslig, och en av de känsligaste funktionerna är just kontakt och kommunikation.  

Därför är det extra viktigt att hålla koll på, och följa upp de här barnen senare i åldrarna. Inte minst så att de kan få det stöd de behöver.

Men det handlar också om att utveckla och förbättra sådant som forskarna redan vet är viktigt under den allra första tiden, för att hjärnan ska utveckas så bra som möjligt.

Att stimulera känslorna och kontakten med barnet genom mycket hudkontakt är välkänt sedan länge, men nu görs till exempel också en studie om vikten av att sjunga för det väldigt lilla barnet.

– Så jag tror att man kan förstärka samspelet mellan föräldrar och barn. Och därmed förbättra de här funktionerna i hjärnan tidigt, säger Ulrika Ådén.

Den senaste studien presenterades nyligen på en barnläkarkonferens i Venedig.

 

Referens:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista