1600-talets tavlor analyseras med ny metod

Hur gjorde konstnärer på 1600-talet för att skapa de vackra tavlorna? För att söka svar på det har amerikanska forskare använt en strålningsmetod.

Forskare har kunnat skärskåda tavlor från 1700- och 1800-talet, men målningar från 1600-talet har mycket tunnare lager. Därför har det varit svåra att studera. 

Men nu har forskare i Georgia, USA, försökt ta reda på det genom att analysera tavlor med hjälp av en väldigt högfrekvent elektromagnetisk strålning.

Genom att utsätta tavlan för en puls av terrahertz-strålning kunde forskarna se de olika tunna lagren. På så vis kan man ser hur konstnärerna förberedde och byggde upp sin konst på målarduken. 

Analysmetoden skulle kunna hjälpa konservatorer att lättare se hur, och var, en tavla skulle behöva förändras för att få den att bli autentisk.

Referens: Dong et al., Global mapping of stratigraphy of an old-master painting using sparsity-based terahertz reflectometry, publicerad 8 november 2017, doi:10.1038/s41598-017-15069-2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista