Familj i Nigeria under malarianät.
1 av 2
Familj i Nigeria under malarianät. WHO varnar att dödstalen inte längre sjunker globalt. Foto: Arne Hoel/World Bank
Porträtt Pedro Alonso.
2 av 2
Doktor Pedro L. Alonso är chef för WHO Global Malaria Programme och varnar för att FN-målen kring malaria inte går att nå med nuvarande investeringar. Foto: WHO/ Mathilde Missioneiro

WHO: Malariakampen har avstannat

1:28 min

Framgången med malariabekämpning i världen tycks ha stannat av. Om inte betydligt mer pengar skjuts till kommer målet att utrota sjukdomen till år 2030 att missas grovt, varnar WHO.

Sedan år 2000 har världen haft en rekordframgång i malariabekämpning, tack vare alla myggnät som delats ut till drabbade i Afrika och nya effektiva läkemedel. Dödsfallen har minskat med 60 procent.

Men i en ny rapport varnar nu Världshälsoorganisationen, WHO, för att utvecklingen helt kan ha stannat av under de senaste tre åren.

Fortfarande dog en halv miljon människor av malaria förra året, precis som året innan. Detta trots att WHO:s medlemsländer har satt upp målet att dödstalen ska minska med 40 procent om ett par år och med 90 procent om ett decennium.

– Malariabekämpningen står vid ett vägskäl. Vi gör inte längre några framsteg. Medlen världen satsar har inte ökat alls, och vi måste åter på banan annars kommer vi att missa FN-målen, säger doktor Pedro Alonso som är chef för WHO:s globala malariaprogram.

Medlen till malariabekämpning borde mer än fördubblats för att nå FN-målet att helt utrota sjukdomen på sikt, visar beräkningar. Framför allt måste de hårdast drabbade länderna i Afrika runt ekvatorn själva betala betydligt mer. Nu minskar i stället summan där per invånare enligt WHO:s nya rapport.

Varje investerad krona i malariabekämpning ger enligt beräkningar 40 gånger pengarna tillbaka i ökad ekonomisk tillväxt.

Malaria drabbar främst barn och är orsaken till hälften av alla missade skoldagar i Afrika.

 

Referens: World malaria report 2017, WHO, ISBN 978-92-4-156552-3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista