Richard Thaler
"Jag tror att man kan förbättra valsituationen i premiepensionssystemet", säger Richard Thaler. Foto: Camilla Widebeck/Sveriges Radio

Ekonomipristagare: För hög risk i 7:e AP-fonden

Ekonomipristagare: För hög risk i 7:e AP-fonden
1:34 min

Årets ekonomipristagare, Richard Thaler, ska träffa riksdagens pensionsgrupp för att ge sin syn på det svenska premiepensionssystemet, som han också forskat om tidigare.

– Vi vet vad varje svensk har gjort för premiepensionsval sedan 2000, säger Richard Thaler.

Då gjorde två tredjedelar av oss ett aktivt fondval. Resterande tredjedel fick det man får om man inte väljer, det vill säga sjunde AP-fonden.

Men av de nya som tillkommer nu får nästan alla sjunde AP-fonden. Antingen för att de har valt den för att den har gått bra, eller för att de inte har valt alls.

Samtidigt har sjunde AP-fonden förändrats. Den är nu förknippad med en betydligt högre ekonomisk risk än från början.

– Det är en intressant fråga huruvida det är rätt att låta dem som inte gör ett aktivt val få en så riskfylld fond, anser Richard Thaler.

Den 12 december, efter Nobelceremonin, ska han träffa riksdagens pensionsgrupp och han lutar åt att föreslå ett förändrat premiepensionssystem, bland annat med lägre risk för den som inte gör ett aktivt val.

– Jag tror att man kan förbättra valsituationen i premiepensionssystemet, säger Richard Thaler.

Han får i år ekonomipriset för forskning som handlar om hur vi väljer i olika situationer i livet,  och hur vårt sätt att fatta beslut skiljer sig från vad nationalekonomin brukar måla upp.

Hör mer om året ekonomipris i Vetandets värld idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".