Ett barn ligger ned med väldigt röda kinder och trötta ögon
Ett barn med scharlakansfeber som gett utslag och röda kinder. Foto: www.badobadop.co.uk/Wikimedia commons

Dramatisk ökning av scharlakansfeber i England

Scharlakansfeber har ökat sjufalt i England. Efter årtionden av nedgång ökade sjukdomen oförklarligt förra året, då mer än 19 000 fall rapporterades.

I England är nu antalet rapporterade fall högre än på 50 år. Några länder i Östra Asien som Vietnam, Kina, Sydkorea och Hongkong har också rapporterat en ökning, även om man än så länge inte känner till någon koppling mellan länderna.  

Den mycket smittsamma bakteriesjukdomen har framför allt rapporterats i skolor och förskolor runtom i England.

På 1800-talet var scharlakansfeberen vanlig dödsorsak i England, framför allt för barn under 10 år. Men i dag är scharlakansfeber oftast ofarlig. Drabbas man ska vård sökas för behandling med antibiotika. Detta för att inte drabbas av allvarligare komplikationer eller smitta andra.

Även om det än så länge inte finns någon förklaring till utbrotten finns några hypoteser om att det kan handla om allt från förändringar i de mänskliga generna, att våra immunsystem kan ha förändrats på något vis till klimatförändringar.

I England har hälsovårdsmyndigheter nu tagit krafttag tillsammans med forskare i många olika fält, för att förklara ökningen.

Hur ser det då ut i Sverige? Här för inte Folkhälsomyndigheten statistik specifikt på scharlakansfeber. Men de menar att om det hade ökat dramatiskt här, borde de märkt av det.

Men myndigheten har följt utvecklingen i England ett par år och för en diskussion om de ska göra en studie specifikt på scharlakansfeber för att få exakta svar hur det ser ut i Sverige.

Referens: Lamagni et al. Resurgence of scarlet fever in England, 2014–16:a population-based surveillance study. Publicerad i Lancet Infectious Disease 27 nov 2017. http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(17)30693-X

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".