Buddhafigur vid ett sönderrasat hus
Med ett snabbare varningssystem kan man undvika de största katastroferna vid en kraftig jordbävning. Foto: Karin Olander/TT

Blixtsnabb varning för skakning och tsunami efter jordbävning

Det tar relativt lång tid att avgöra storleken på ett skalv vid stora jordbävningar. Men nu har franska forskare studerat en ny metod som går mycket snabbare.

Stora jordbävningar, som överstiger magnitud 8, går inte att mäta med de stationer närmast skalvet. Detta gör att det tar längre tid efter att skalvet startar att få tillräckligt bra magnitudberäkningar.  

Men nu har franska forskare, genom att studera jordbävningen i Japan 2011, kunnat använda en metod som identifiera skalvets storleken mycket snabbare.

I stället för att mäta de så kallade elastiska vågorna som kommer från jordbävningen mätte forskarna vågorna från störningen i gravitationen.

I den första och klassiska metoden rör sig vågorna med en hastighet på ungefär 8 kilometer per sekund. Gravitationsvågorna färdas däremot i ljusets hastighet.

Det betyder att man kan räkna ut skalvets storlek redan efter tre minuter i stället för 30 minuter.

Studien kan bli betydelsefull när man i framtiden ska ta fram bättre varningssystem för skakningar och tsunamis efter en kraftig jordbävning. 

Referens: Vallée et al., Observations and modeling of the
elastogravity signals preceding direct seismic waves, publicerad i Science den 1 december 2017, doi: 10.1126/science.aao0746

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista