Lisa Winberg och Carl Toller
Chalmers ska bli en högskola med nolltolerans mot sexuella trakasserier. Det hoppas Lisa Winberg och Carl Toller vid Chalmers studentkår. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Kraften i metoo-rörelsen kan spegla hög jämställdhet

1:56 min

De senaste veckornas #metoo-upprop mot sexuella trakasserier i olika yrkeskårer kanske ger en bild av Sverige som få väntat sig. Men det till synes paradoxala kan faktiskt vara ett tecken på att Sverige nått långt i jämställdhetsfrågor.

Sverige ligger högst på EU:s jämställdhetslista och bland toppländerna i internationella jämställdhetsjämförelser. Samtidigt lyfter metoo-rörelsen fram sexuella trakasserier som ett stort problem i bransch efter bransch.

Men uppropets genomslag i Sverige kan vara ett gott tecken på hur det står till med jämställdheten. Det menar Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är ju intressant att det här uppropet får en så stor genomslagskraft just i Sverige. Men det beror nog på att vi under 25 år ändå haft en politisk mobilisering kring jämställdhetsfrågorna på ett sätt som varit unikt jämfört med många andra länder, säger Henrik Ekengren Oscarsson och fortsätter:

– När vi har en så stark norm kring jämställdhet att det upprör oss så mycket, och leder till så stor mobilisering kring de här frågorna. Det kan man ju se som ett styrkebesked också.

Och metoo har skapat många ringar på vattnet. På Chalmers tekniska högskola i Göteborg har projektet "Chalmers against sexism" nyligen startats. En pågående enkätundersökning bland studenterna har hittills samlat in omkring 150 berättelser om sexuella trakasserier i ord och handling.

Målet är nolltolerans för sexuella trakasserier i studiemiljön.

– Det är inte tjejerna mot killarna. Det är alla som behöver jobba för att det här ska bli bra igen, säger Lisa Winberg från Chalmers studentkår.

Vad betyder #metoo-rörelsen för samhällets fortsatta utveckling? Lyssna på Vetandets värld i radio, på webben eller i appen SR Play.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".