Ett fossilt ägg
1 av 2
Ett av de ägg som hittats i Kina. Äggen är generellt sett lite större än hönsägg Foto: Wang, Science (2017)
Benjamin Kear framför dinosauriefossil
2 av 2
Benjamin Kear visar en mindre släkting till Pterosaurie-arten Hamipterus tianshanensis. Foto: Simon Magnusson/Sveriges Radio

Jättefynd av flygödleägg i Kina

1:34 min

I Kina har man hittat över 200 fossila pterosaurieägg. Det är ett extremt ovanligt fynd, bara en handfull tredimensionella ägg har tidigare hittats.

En 100 miljoner år gammal omelett till hundra personer hade man kunnat laga på de pterosaurieägg som hittats på en och samma plats i Kina. Med förutsättningen att de varit lite färskare.

Fyndet består av över 200 tredimensionella ägg från Pterosaurie-arten Hamipterus tianshanensis.

Pterosaurieägg är extremt sällsynta och tidigare har enbart en handfull tredimensionella ägg hittats. I 16 av de nyfunna äggen fanns dessutom delar av embryon, något som aldrig tidigare upptäckts. 

Embryon är viktiga för att förstå utvecklingen hos arter och fyndet tyder på att flygödlorna var sociala djur.

– Embryona tyder på att pterosaurier inte kunde flyga när de kläcktes. Därför behövde de, likt dagens fåglar, bli omhändertagna och matade av sina föräldrar, säger Benjamin Kear som är museiintendent på Evolutionsmuseet i Uppsala.

Dessutom menar forskarna att fyndet tillsammans med fossil av vuxna Pterosaurier pekar på att flygödlorna lade ägg i grupp precis som dagens havsfåglar.

Referens: Wang et al., Egg accumulation with 3D embryos provides insight into the life history of a pterosaur, publicerad i Science den 1 december 2017, doi: 10.1126/science.aan2329

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista