kirurger tittar ner
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Tid på dygnet kan påverka risker vid hjärtoperation

2:15 min

Det kan vara säkrare att genomgå en hjärtoperation på eftermiddagen än på morgonen. Anledningen tros hänga ihop med kroppens dygnsrytm.

I studien, som publiceras i tidskriften The Lancet, har forskarna jämfört nästan 300 patienter som genomgått hjärtkirurgi på förmiddagen med lika många patienter som opererats på eftermiddagen.

Skillnaderna gäller främst personer i vissa riskgrupper.

– Risken är bara större för människor i vissa riskgrupper, till exempel om man har diabetes eller är överviktig, säger professor Bart Staels.

Operationerna var av det slag där hjärtat har stannats, och blodet letts förbi med externa pumpar, en operation som riskerar att ge hjärtmuskeln skador på grund av syrebrist.

Studien visar att patienter som opererats på eftermiddagen löper lägre risk att drabbas av komplikationer än dem på förmiddagen – även när man tar hänsyn till andra faktorer som kirurg och operationslängd.

Forskarna tror alltså att det här hänger ihop med patientens cirkadiska rytm, det vill säga den inre biologiska klocka som optimerar kroppens funktioner – inklusive hjärtats – under dygnets alla timmar.

Man såg nämligen att aktiviteten i många av hjärtats klockgener skiljde sig över dagen, speciellt i en av dem, en gen som påverkar hjärtats känslighet för syrebrist.

När genens aktivitet i möss stängdes av med hjälp av en viss molekyl, försvann skillnaderna mellan morgon- och eftermiddagsoperationerna.

Just den cirkadiska klockan är något som belönas med årets nobelpris i medicin eller fysiologi, och Michael Rosbash, en av pristagarna är inte ett förvånad över resultaten:

– Jag är inte ett dugg förvånad. Faktum är att jag skulle bli förvånad om tiden på dygnet INTE hade haft effekt.

Referens: Daytime variation of perioperative injury in cardiac surgery and its prevention by Rev-Erba antagonism: a single-centre propensity-matched cohort study and a randomized study. Montaigne et al, 2017. The Lancet. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)32132-3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista