porträtt Alfred Nobel
Att bli vetenskapsman var ingen självklarhet för Alfred Nobel. Foto: Public Domain/Wikipedia

Dynamitens fader kunde ha valt poesin i stället

2:06 min

Stillsam lyrik eller kraftfullt sprängmedel? Under en period tycks vetenskapsmannen Alfred Nobel ha vacklat om sin livsbana.

I höst är det precis 175 år sedan som den nioårige Alfred Nobel flyttade från Stockholm till Sankt Petersburg, där han bodde i ett 20-tal år och där han fick sin utbildning. Och det var nära att Nobel blivit poet i stället för forskare och företagare.

– Man känner att han har en inre strid mellan förnuft och känsla. Ska han välja fysiken – vetenskapen – eller poesin, som blir hans stora kärlek i livet. Det är en kamp mellan två Alfred Nobel helt enkelt, säger författaren och journalisten Ingrid Carlberg som just nu skriver en bok om Alfred Nobel. 

Alfred Nobel anlände till Sankt Petersburg med sin mor och bror oktober 1842. Hans far, Immanuel Nobel, hade då redan bott i den ryska huvudstaden i flera år och lyckats bygga upp en framgångsrik tillverkning av minor.

Det var också under sina cirka 20 år i Petersburg som Alfred Nobel gjorde sina första våldsamma experiment med nitroglycerin, den farliga sprängvätska som Nobel några år senare tämjde till dynamit och som gjorde honom till en mycket förmögen person.

– Dessa försök ägde rum på isen, på Nevas is och jag skulle säga att hans livsbana avgjordes där.

Men det var alltså inte alls självklart att Nobel att bli forskare och entreprenör. I stället var det intressen för kultur av olika slag som väcktes under åren i Ryssland höll som så när på att ta över, säger Ingrid Carlberg.

– Han skriver poesi själv och funderar på om han skulle kunna leva på det. Han skäms lite för det. Här finns en ambivalens hos honom som han behåller hela livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".