Metan bildas i syrefria miljöer, i Amazonas produceras metanet i sediment och transporteras via trädstammar till atmosfären.
Regnskogsträd i Ecuador. Foto: Murray Foubister

Stor källa till metanläckage upptäckt i Amazonas

2:05 min

En hittills okänd källa av växthusgasen metan har upptäckts i Amazonas. Det naturliga läckaget av metan från trädstammar i området är lika stort som från världens alla hav.

Forskare vid bland annat Linköpings universitet har upptäckt en ny utsläppskälla där träd fungerar som skorstenar för stora mängder metan.

Alex-Enrich Prast är en av forskarna bakom studien som publiceras i Nature och blev förvånad över upptäckten.

– Ja vi blev förvånade eftersom det handlar om så stora utsläpp, faktiskt lika mycket som alla världens hav ger ifrån sig, säger Alex-Enrich Prast.

Metanhalten i atmosfären har stigit drastiskt sedan industrialiseringen, men än så länge vet inte forskarna varifrån det kommer.

Metan är en cirka 25 gånger starkare växthusgas jämfört med koldioxid, och även om den bryts ner betydligt snabbare än koldioxid i atmosfären har den ändå stor betydelse för klimatet.

För att ta reda på hur mycket metan som läcker från mänsklig verksamhet, som till exempel fossila bränslen och sophantering, måste man också ta reda på hur stora de naturliga utsläppen är.

Delvis därför en sådan här upptäckt viktig menar forskarna. En stigande temperatur på jorden innebär dessutom, med stor sannolikhet, att metanläckagen från naturliga system kommer att öka. Forskarna vill därför veta mer om hur det regleras.

Metanet från den här nyupptäckta källan i Amazonas bildas i sediment i den fuktiga regnskogen och transporteras effektivt som igenom en skorsten via trädens stammar.

Området som undersökts är enormt, nära dubbelt så stort som Sveriges yta, och man har gjort mätningar av hur mycket metan som läcker från 2300 träd.

Men är det tillräckligt för att dra slutsatser ifrån ett så stort område?

– Vi har gjort mätningar under flera års tid i olika områden och vid olika årstider, så resultaten är robusta, hävdar Alex-Enrich Prast vid Linköpings universitet.

Studien har gjorts tillsammans med forskare från Brasilien, Storbritannien, Kanada och USA.

Referens: "Large emissions from floodplain trees close the Amazon methane budget" doi: 10.1038/nature24639

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".