Mark post vid en lucka i labb
1 av 2
Mark Post visar runt i sitt hamburgerlabb i Maastricht. Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio
En man i vit labbrock står i labbet och håller upp ett litet provrör.
2 av 2
Mark Post, forskaren bakom den första labbodlade hamburgaren, visar upp muskelfibrer i ett provrör i sitt laboratorium i Maastricht. 10-15 sådana provrör skulle räcka till en burgare, säger han. Men det blir saftigare och godare när han snart även lyckats odla fettceller. Foto: Björn Gunér/SR

Odlade hamburgare – på väg från labb till restaurang

1:47 min

Om cirka tre år kan vi beställa labbodlade hamburgare på restauranger. Det tror professor Mark Post, mannen bakom den första odlade hamburgaren.

Mark Post visar runt i sitt labb i Maastricht i Nederländerna.

– Här är laboratoriet där vi gjorde alla hamburgarna. Eller "alla", vi bara gjort tre stycken, säger Mark Post.

Det ser ut som vilket laboratorium som helst. En ung man sitter och jobbar vid ett dragskåp.

– Det här är inkubatorn, det är i princip som en kossas kropp. Här växer cellerna. Vi behöver mata dem, och det gör vi med den här rosa vätskan, förklarar Mark Post.

För att må bra och dela sig behöver kocellerna näringen i den där rosa vätskan som den unga forskaren har i sina provrör, och så krävs inkubatorerna som liknar kylskåp men som håller 37 graders värme och rätt nivåer av syre och koldioxid, som i en kos kropp.

När det sedan blivit tillräckligt många celler har han ett par knep för att få dem att bilda fibrer och sedan muskelvävnad. Det hela tar runt tre veckor.

Det är fyra år sedan nu sedan den första odlade hamburgaren serverades i London. Den var rätt torr eftersom den bara innehöll muskelceller och inget fett. Den saknade också den färg och köttsmak som så kallat myoglobin och hem-järn ger.

Men nu är Mark Post och hans kolleger bra på gång även med fettceller och en bättre proteinsammansättning.

Nu gäller det att skala upp produktionsprocessen och gå från det experimentella labbet till en mer automatiserad process i slutna kärl som kallas bioreaktorer.

De största bioreaktortankarna är lika stora som rummet vi står i säger Mark Post. Med en sådan räknar han med att kunna göra hamburgare för runt 100 kronor när de ska ut till restauranger och specialbutiker om tre år.

Han hoppas också att det odlade köttet snart ska säljas i vanliga butiker till samma pris som vanligt kött.

– Vi tror att om vi kan öka mängden celler i det här kärlet så kan vi få ner priset till vad vanligt kött kostar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista