en ung bomullsplanta har lyckats gro och växa på mycket torr jord i Texas.
En bomullsplanta kämpar på under en svår torrperiod i Texas 2011. Foto: Betsy Blaney/TT

Nya klimatberäkningar justerar temperaturen uppåt

1:09 min

Nya beräkningar visar att vi skulle kunna räkna med ännu en ännu högre medeltemperatur på jorden än väntat om utsläppen skulle fortsätta att öka.

Det klimatscenario som visar hur stor den globala uppvärmningen kan bli om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka kan ha underskattat temperaturökningen i slutet av det här seklet.

Det menar forskare i Kalifornien. De har använt de klimatmodeller som redan finns, men tagit hänsyn till verkliga observationer av solens energi och den värme som strålar ut från jorden.

Enligt FN:s klimatpanel kan jordens medeltemperatur öka med 4 till 5 grader till år 2100 i ett scenario med fortsatt utsläppsökning. Men de nya beräkningarna från Kalifornien visar att man kan behöva lägga på en halv grad extra.

Markku Rummukainen som är professor i klimatologi vid Lunds universitet tycker att studien är intressant, även om han menar att det behövs mer forskning för att veta om det här scenariot skulle vara mer troligt än det man räknat med hittills.

– Vad man kan säga är att den här studien i alla fall inte minskar bilden av hur utsläppen borde minskas om vi ska begränsa klimatförändringarna.

Han pekar också på att studien visar på ett visst temperaturtillskott även vid de lägre utsläppsscenarierna, även om det inte var lika stort

Referens: Patrick T. Brown & Ken Caldeira. Greater future global warming inferred from Earth's recent energy budget. Nature 6 december 2017. DOI: 10.1038/nature24672

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".