fiskyngel
Forskning kring fiskyngel stämde inte. Foto: Oona Lindström/TT

Nytt fördömande av fuskande fiskforskare

0:27 min

Forskningsresultaten var påhittade och tillstånd saknades att utföra djurförsök, enligt Uppsala universitet.

Två forskare från Uppsala universitet visade i en forskningsartikel 2016 att fiskyngel hellre äter mikroplastpartiklar än vanlig föda. Artikeln publicerades i Science och fick stor internationell uppmärksamhet.

Men andra forskare misstänkte forskningsfusk och anmälde artikelförfattarna till Centrala etikprövningsnämnden. Expertgruppen vid Centrala etikprövningsnämnden fann att de anmälda forskarna gjort sig skyldiga till vetenskaplig oredlighet.

Science drog tillbaka artikeln och nu har även Uppsala universitet kommit fram att det rört sig om fusk. Forskningsresultaten var påhittade.

Bägge forskarna anses skyldiga till att ha gjort experiment med fiskarna utan tillstånd att utföra djurförsök, men bara den yngre av forskaren är skyldig till att ha hittat på resultaten, enligt Uppsala universitet. Den äldre forskaren som också var handledare anses inte skyldig till forskningsfusk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista