Fyra olika skjutvapen.
Om antalet vapen i ett land ökar verkar också antalet skjutolyckor öka. Foto: Susanna Hestréus/Sveriges Radio

Fler vapen ökar risken för dödliga skjutolyckor

2:19 min

En ökad försäljning av vapen ökar i sin tur antalet döda i skjutrelaterade olyckor, enligt en ny amerikansk studie.

Efter skolskjutningen 2011 på Sandy Hook Elementary School i USA ökade försäljningen av vapen i landet. Det ledde också till att fler skjutolyckor. 

– Vapenhanteringar och skjutningar kan bli som ett självspelande piano, säger Sven Granath som är kriminolog och analytiker på polisen. 

Ett självspelande piano där en otrygg miljö föder det upplevda behovet av skjutvapen. Det leder i sin tur till ökad risk för skjutningar, vilket skapar en ännu mer otrygg miljö.

I USA kan det också handla om att många tror att större skjutningar ökar risken för att vapenlagarna ska bli striktare. Då vill man passa på att köpa ett vapen innan det kan vara för sent.

Och det är svårt att forska på effekten mellan vapentillgångar och vapenskador, för det är mycket som spelar in.

Men i studien har forskarna, genom att studera skolskjutningen som ett naturligt experiment, kunnat påvisa att fler personer skaffade sig ett vapen efter skjutningen.

När fler vapen sen var i omlopp såg forskarna att risken ökade för att en vapenrelaterad olycka med dödlig utgång skulle ske.

Framför allt såg man en kraftig ökning bland barn. Hela 64 procent fler barn dog av skottskador jämfört med hur många det skulle varit om vapeninnehavet inte hade ökat.

I Sverige ökar antalet skjutningar framförallt i storstäderna. Men här handlar det inte om en ökning av legala vapen utan istället illegala vapen och i kriminella kretsar. Men indirekt kan man se en koppling mellan studien och vapensituationen i Sverige.

– Man kan mycket väl tänka sig att det på samma sätt blir en ökad rädsla och ett ökat intresse för vapen i kretsarna där andra börjat använda vapen. Det kan i sin tur innebära nya skjutningar men kanske också rena olyckor, säger Sven Granath. 

Referens: Levine et al., Firearms and accidental deaths: Evidence from the aftermath of the Sandy Hook school shooting, publicerad i Science 8 december 2017, doi: http://science.sciencemag.org/cgi/doi/10.1126/science.aan8179

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista