Man ser armen på en forskare i labbrock som stoppar ner en pipett i en glasflaska.
1 av 2
Foto: Maja Suslin/TT
Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik, sitter i en soffa på SciLifeLab i Uppsala.
2 av 2
Ulf Gyllensten jobbar på SciLifeLab i Uppsala. Foto: Sara Sällström/Sveriges Radio

Här är generna som är mest populära bland forskare

2:09 min

Vilka av människans gener har forskare visat störst intresse för hittills? Det undrade tidskriften Nature som satte ihop en topplista för att få svar.

Listan över de mest populära generna toppas tydligt av en kategori av gener.

– Många av generna är oerhört viktiga för cancerutvecklingen, säger Ulf Gyllensten som är professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala Universitet.

Han förklarar vidare varför de anses vara viktiga.

– Det är inte bara att de är muterade i olika former av cancer. Man har också studerat dem för att se om man kan påverka cancerutvecklingen och ta fram nya läkemedel eller förstå hur cancern utvecklas, säger han.

Det är ingen stor överraskning för Ulf Gyllensten att flera gener som har med en så stor sjukdomskategori som cancer att göra som finns högst upp på listan.

Topplaceringen har till exempel genen TP53. Det har visat sig vara något fel på den i över hälften av alla cancerfall.

Sammanställningen som tidskriften Nature har gjort är en genomgång av hur många gånger olika gener har nämnts i vetenskapliga artiklar.

Det handlar alltså mer om citeringar än om antalet faktiska genetiska analyser som har gjorts. Men Ulf Gyllensten tycker ändå att det ger en intressant bild av vilka gener som varit populära genom åren.

– Ja, det är en slags återblick på hur forskningspengar och forskningsintresse har dirigerats.

Ett annat exempel, från listans tolfteplacering, är en gen som har med hiv-smitta att göra. Men den var framför allt mest omtalad i slutet av 1980- och början av 1990-talet.

Så frågan är vilka gener i framtiden som kan vara, eller kanske borde vara, dagens bubblare på listan?

– Av de gener som finns med på listan är det bara en av dem, APOE-genen, som har med Alzheimers sjukdom att göra. Samtidigt vet vi att ålderssjukdomar och demenssjukdomar är en ökande sjukdomsgrupp i världen. Det stämmer kanske till en viss eftertanke, säger Ulf Gyllensten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista