En man ligger nerbäddad i sängen med en kudde över huvudet
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Förkylda män inte så sjåpiga

Brukar du reta dina manliga vänner för att vara sjåpiga när de drabbas av förkylning? Nu får du kanske sluta med det. Mansförkylning eller "man cold" verkar faktiskt existera.

Mansförkylning är ett begrepp som antyder att förkylda män tenderar att överdriva sina symptom, och vara lite sjåpigare än förkylda kvinnor.

Men nu verkar det som om män faktiskt har en anledning att klaga lite mer högljutt än kvinnor. I en studie i tidskriften Brittish medical journal har nämligen en kanadensisk forskare gått igenom den vetenskapliga litteraturen kring förkylning och influensa, och sett att män verkar drabbas hårdare av förkylning och influensa än kvinnor.

Enligt forskaren löper män både en högre risk att bli intagna på sjukhus och att råka ut för influensa-relaterat dödsfall än kvinnor i samma ålder. Men mer forskning krävs, skriver han.

Referens: Kyle Sue, 2017. The science behind "man flu". Brittish Medical journal. DOI: 10.1136/bmj.j5560

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".