Ett utegym där en person ska göra styrkeövning.
Många träningsanläggningar i närheten av ens hem verkar gynna hälsan. Foto: Christine Olsson/TT

Många träningsanläggningar nära hemmet kan gynna hälsan

Närheten till bland annat gym och simhallar kan påverka människors fysiska hälsa, enligt en ny studie som publiceras i Lancet Public Health.

I en ny brittisk studie har forskare studerat ungefär 40 000 britter i åldrarna 40 till 70 år. 

Forskarna såg att de personer som hade ett större utbud av träningsanläggningar i närheten av sitt hem också var smalare runt midjan, hade lägre BMI och fettprocent. Denna koppling var starkast hos kvinnor och höginkomsttagare. 

Resultatet stärker kunskapen kring boendemiljöns påverkan på beteende och hälsa. Och trots att det är flera olika socioekonomiska faktorer som påverkar var man bor och risken för att bli fet, menar forskarna till studien att att en nära tillgång till platser där man kan utföra fysisk aktivitet skulle kunna bidra till en bättre hälsa.

Referens: Mason et al., Associations between fast food and physical activity
environments and adiposity in mid-life: cross-sectional, observational evidence from UK Biobank, publicerad i Lancet Public Health den 12 december 2017, doi: http://dx.doi.org/10.1016/
S2468-2667(17)30212-8

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista