Drönare mot skymningshimmel.
1 av 2
Drönaren på bilden har tagits fram av studenter på KTH. Tanken är att den ska hjälpa brandmän att inspektera brinnande byggnader. Foto: Stefan Nordberg/Sveriges Radio
Halvkroppsbild på Tomas Fredriksson, Ludvig Bjärkeback och Fredrika Kringberg.
2 av 2
Tomas Fredriksson, Ludvig Bjärkeback och Fredrika Kringberg är några av studenterna som byggt en prototyp till en flygande bil. Foto: Stefan Nordberg/Sveriges Radio

Flygande brandinspektör bland studenternas innovativa projekt

2:31 min

En drönare för brandmän och en flygande bil. När mekatronikstudenter på KTH slutredovisar sina projekt fylls lokalerna av flygande, skakande och högteknologiska uppfinningar.

Mekatronik handlar om är att föra samman mekanik, elektronik, mjukvara och reglerteknik.

Genom att föra samman de olika delarna ska utövaren förhoppningsvis kunna utveckla nya och kanske också innovativa produkter.

Och just innovativa, eller om inte annat fantasieggande produkter, var det gott om när KTH:s ingenjörsstudenter inom mekatronik, nyligen redovisade olika projekt som de arbetat på i nästan ett år.

Här fanns bland annat en första prototyp till en flygande bil.

– Vi fick ett uppdrag från en entreprenör som hade en idé om att ta bort alla bilar från Stockholm och ersätta dem med ett fordon som flyger i stället. Och nu har vi byggt en prototyp i skalan 1:5, säger Fredrika Kringberg som är en av studenterna bakom fordonet. 

Det är dock ett tag kvar innan vi kan se flygande bilar över hustaken. Inte bara lagar och regler sätter stopp i nuläget utan också tekniska utmaningar, som att skaffa tillräckligt starka batterier, berättar Fredrika Kringberg.

Andra projekt som redovisades var bland annat en ny parkeringslösning för bilar, en 3D-printer som jobbar med trä och en drönare, specialbyggd för husbränder.

Drönaren, som ser ut som en blandning mellan en helikopter och en robot från Star Wars, ska hjälpa brandmän att inspektera övertända byggnader och kan klara av en temperatur på 100 grader i uppemot fem minuter.

Och den har många finesser, berättar studenten Robin Moreno.

– Det vi har konstruerat är egentligen en drönare utrustad med en massa sensorer, och som ska gå att kunna köra inomhus.

Hur långt är ni från att kunna köra ut drönare från KTH:s labb till riktiga bränder?

– Vi har ju jobbat med det här hela året men det behövs nog mycket mer forskning och arbete för att kunna tillverka en helt färdig produkt. Men lätt inom loppet av ett par år, säger Robin Moreno.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista