En vithaj simmar i ett stim med fiskar.
En vithaj vid den mexikanska Guadalupeön. Foto: Terry Goss

Hajkunskap tar udden av havets skräck

0:34 min

Rädslan för hajar går att påverka, och det kan öka opinionen för andra sätt att förhindra hajattacker än att döda hajar, enligt en ny studie.

I en studie fick mer än 500 besökare på en akvarieanläggning i Sydney svara på frågor om sin syn på hajar både före och efter ett besök i en haj-tunnel, alltså en glastunnel genom ett akvarium där man går med hajarna simmande runt omkring sig.

De som först hade gått igenom tunneln och förstått mer av hajarnas beteende var mindre rädda än dem som frågades ut innan tunnelbesöket.

De tyckte inte heller att det var hajarnas fel när till exempel en surfare blivit hajbiten.

Förståelse för rädslan kan göra att opinionen ökar för andra sätt att förhindra hajattacker än att döda hajar, menar forskarna. 

Ett sätt är att se över hur man fiskar och dumpar skräp i havet nära stränder.

Referens: Christopher L. Pepin-Neff och Thomas Wynter. Reducing fear to influence policy preferences: An experiment with sharks and beach safety policy options. Marine Policy 12 december 2017. DOI: 10.1016/j.marpol.2017.11.023

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista