Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
latte med ett hjärta i mitten
Foto: Leif R Jansson / TT
Så gör du den perfekta latten
0:41 min

Nu har amerikanska forskare kommit fram till hur man gör den perfekta latten.

Det handlar om den hastighet som espresson ska hällas i den varma mjölken för att få till den perfekta skiktningen, där den vita mjölken i botten förblir vit och sedan mörkare och mörkare ju högre upp i glaset man kommer – för att sedan försvinna under det vita skumtäcket.

Resultatet visar att kaffet ska hällas med en hastighet på 21 centimeter per sekund.

Förutom att ge receptet på den perfekta latten menar forskarna att studien kan komma till användning i industrin när man vill få två mjuka material att skikta sig.

Referens: Xue et al., Laboratory layered latte, publicerad den 12 januari 2017 I Nature Communication, DOI: 10.1038/s41467-017-01852-2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".