Tittar i några papper
38-åriga Lilian har fått kraftiga problem efter inkontinensoperation med syntetiska nät. Här i samtal med Mia Engström som också fått problem efter operationen. Foto: Annika Östman/Sveriges Radio

Syntetiska nät vid underlivsoperationer stoppas i Nya Zeeland

1:43 min

De syntetiska nät som används vid underlivsoperationer kommer i praktiken att förbjudas i Nya Zeeland. EU gör därför en ny granskning av forskningsläget. Även i Sverige har kvinnor drabbats av problem.

I måndags beslutade Läkemedelsverket i Nya Zeeland att i praktiken förbjuda syntetiska nät, så kallade kirurgiska nät, som används vid underlivsoperationer mot framfall och inkontinens.

Bolagen som tillverkar näten måste kunna bevisa att näten är säkra, och har därför valt att avstå från att sälja dem.

Majoriteten av kvinnor blir av med sina urinläckage efter operation med näten, men för en del kan biverkningarna efter operation bli allvarliga.

Lilian fick ansträngningsinkontinens efter förlossningen av sina två barn. Urinläckaget visade sig när hon gympade.

– Om jag hade fått veta helheten med alla biverkningar och alla symptom innan, då hade jag tackat nej. Jag skulle inte ha bytt ett problem som jag hade när jag tränade till de biverkningar som jag nu går med varje dag, säger 38-åriga Lilian i Stockholm.

Hon blev erbjuden en operation där ett syntetisk nät opererades in för att stödja bäckenstrukturerna. Det är ett nät som opereras in via vaginan och fästs vid ljumskarna.

Operationen hjälpte och hon läcker inte längre urin. Men i stället fick hon andra problem. Trådar från nätet stack ut  i slidan, visar hennes journal. Hon är nu rädd för att ha samlag.

Även om kvinnor kan drabbas av problem vid operationerna, visar forskning att cirka 80 procent blir hjälpta och slipper inkontinens.

I EU har tidigare ett forskarkonsensus från 2015 kommit fram till att de syntetiska näten kan användas vid inkontinensoperationer, men bara användas som ett sista alternativ vid framfallsoperationer.

Efter beslutet om förbud om näten för både typerna av operationer i Nya Zeeland görs nu en ny översyn i EU.

Helena Dzojic, chef för medicintekniska produkter på Läkemedelsverket i Uppsala vet inte när en ny rapport, som blir ett underlag för myndighetsbeslut, väntas bli klar.

– Det är svårt att sia om datum men vi jobbar så skyndsamt vi kan, säger Helena Dzojic.

Vetenskapsradion har nyligen rapporterat om metoden. Lyssna här: Tveksamheten kring nät som opereras in mot framfall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".