brinnande skogsklädda berg i bakgrunden och kaktusar i förgrunden. Skogsbrand i Kalifornien.
December 2017 i Montecito i Kalifornien. Foto: David McNew/TT

Upprepade bränder berövar marken på kol

2:17 min

När det brinner i skog och mark försvinner det mer kol och kväve från marken än vad forskningen hittills har kunnat visa, enligt en ny studie.

Det handlar om den långsiktiga effekten av bränder, enligt studien som har publicerats i tidskriften Nature.

Resultaten är intressanta att känna till i bland annat klimatsammanhang. Det menar ekosystemforskaren Anders Ahlström vid Lunds universitet som har varit med och gjort studien.

Orsaken är att effekten av bränderna kan påverka skogs- och gräsmarkers möjlighet att lagra kol.

– Om man fortsätter att bränna eller att bränder blir vanligare så kommer det att bli större förluster av kol och mindre ny tillväxt åren efter på grund av förlusten av kväve, säger Anders Ahlström.

Då vi uppmärksammar bränder i skog och mark brukar oftast det omedelbart dramatiska vara i fokus. Det vill säga när människors liv och hem är i fara.

Till exempel har det varit uppmärksammade bränder de senaste åren i Australien, södra Europa och nu senast i Kalifornien.

Men det är sällan processerna i marken står i fokus som de har gjort här. För genom att analysera resultaten från olika brandstudier världen över har Anders Ahlström och hans kollegor kollat på just det.

I vissa fall baseras uppgifterna på mätningar som gjorts så långt som 65 år tillbaka i tiden. Resultaten visar att marken har svårt att återhämta sig när det brinner tillräckligt ofta under en längre period.

Bland annat gör minskande kvävehalter att det inte växer lika bra, vilket i sin tur minskar vegetationens möjlighet att binda upp kol. Det kolet kan istället övergå i koldioxid som bidrar till växthuseffekten.

För att förstå klimatförändringar är det därför viktigt att känna till brändernas långsiktiga effekter säger Anders Ahlström. Samtidigt som klimatet i sig självt påverkar hur mycket det brinner.

– Vi ser kanske i framtiden en ökande klimatvariabilitet och kanske större risk för bränder.

Referens: Adam F. A. Pellegrini et al. Fire frequency drives long-term changes in soil carbon and nitrogen and ecosystem productivity. Nature 11 december 2017. DOI: 10.1038/nature24668

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista