Foto från inspelningen av TV-dramat Anno 1790.
Manlig vänskap på 1700-talet kunde vara mer kärleksfull än i dag. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Passionerade vänskapsrelationer mellan män på 1700-talet

2:09 min

Manlig vänskap på 1700-talet var full av passion, kyssar och kramar – i alla fall i brevform. Det enligt historikern Ina Lindbloms avhandling om Carl Christoffer Gjörwell brevsamling.

Historikern Ina Lindblom har i sin avhandling  fördjupat sig i brevsamlingen för en väldigt typisk 1700-tals man, publicisten Carl Christoffer Gjörwell, född 1731.  

Till en av hans vänner skriver han så här efter att de setts dagen innan: 

"Då du därunder så ofta, av egen fri böjelse, liksom under någon slags hänryckning, kastade dig uti mina armar, tillsvor mig mer med blickar och kyssar än med ord, en vänskap så ädel, så öm, så beständig"

Språket skiljer sig inte särskilt mycket från ett kärleksbrev. Men på 1700-talet, som också har kallats känslans århundrade, värdesattes känslor och vänskap mycket högt. Det här var helt enkelt ett ganska typiskt sätt att uttrycka sig i brev bland dem som tillhörde övre medelklass och överklass.

Det finns dock en viss oenighet bland historiska forskare om de här breven var erotiska kärleksbrev eller inte. Det som tyder på att det bara handlade om vänskap, enligt Ina Lindblom, är att brevskrivarna sparade dem till eftervärlden.

Breven kunde publiceras eller stolt citeras för de andra familjemedlemmar. Hade det handlat om erotisk kärlek mellan män hade man inte varit så öppen med dem.

– Homosexuella handlingar var djupt skamfyllda och det tycker Gjörwell också. Det var något man inte ens borde nämna vid namn, säger Ina Lindblom.

Men på 1800-talet när männen skildes mer från hemmen under industrialiseringen hände det något. Det manlighetsideal som då växte fram var mer känslohämmat, medan kvinnorna i hemmets sfär fick utttrycka känslor. Och där är vi delvis fortfarande.

– Det verkar ju vara något som kvarstår än i dag. Det här sättet att uttycka sig på förefaller väldigt udda för män, säger Ina Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".