Två personer som sitter mitt emot varandra.
Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

Sjukdomsinsikt kan göra att personer med schizofreni klarar sig bättre

1:37 min

Om en person med schizofreni har en god insikt i sin sjukdom kan det göra att personen klarar sig bättre i framtiden. Det har en amerikansk studie i tidskriften Clinical Psychological Science kommit fram till.

– Om man inte har insikt om sin sjukdom, sin problematik och hur man är i relation till andra, går det sämre i sådana här uppgifter längre fram som är väldigt viktiga för att klara av livet, säger Gerhard Andersson är professor i klinisk psykologi på Linköpings universitet.

Personer med schizofreni fick i en test försöka klara sådana grundläggande intellektuella uppgifter.

Ett antal månader tidigare testade man schizofrenipatienternas så kallade kognitiva insikt. Där fick de värdera påstående som till exempel "Min tolkning av mina upplevelser är helt korrekta". De som då tolkade sina upplevelser mer korrekt klarade alltså de andra intellektuella testen bättre vid ett senare tillfälle.

Enligt Gerhard Andersson kan denna studie tolkas som att man borde jobba mer med terapi för patienter med schizofreni. Och inrikta sig specifikt på deras insikter om sitt tillstånd. För han menar att när det gäller schizofreni och psykossjukdomar så ger inte psykoterapi så stor effekt.

– Man får en liten tilläggseffekt i relation till medicinering. För nästan alla får mediciner, det är ju inte terapi eller medicin. Kanske menar de då att vi måste bli bättre, det är mer ett argument att vi måste jobba med terapi och insikt, säger Gerhard Andersson.

Referens: Bredemeier et al. Exploring the Temporal Relationship
Between Cognitive Insight and Neurocognition in Schizophrenia:
A Prospective Analysis https://doi.org/10.1177/2167702617734019 Publicerad i Clinical Psychological Science dec 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista