Porträttbild på läkarna och forskarna Pär Hallberg och Mia Wadelius på akademiska sjukhusest i Uppsala.
Pär Hallberg och Mia Wadelius jobbar med genetiken bakom biverkningar på akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Sara Sällström/Sveirges Radio

Svåra biverkningar kan undvikas med bättre genkoll

2:12 min

Besvärliga biverkningar av läkemedel skulle i många fall kunna undvikas med bättre kunskap om patienternas gener, säger forskare i Uppsala.

Vissa genvarianter kan göra att en person inte tål ett visst läkemedel. Därför håller forskare på akademiska sjukhuset i Uppsala på att ta reda på vilka genvarianter det kan handla om.

– Vi har väldigt mycket rapporter på olika typer av antibiotika. Mest är det allergiska reaktioner. Men det finns även konstiga reaktioner som kramper och psykiska reaktioner, säger Mia Wadelius som är överläkare och professor i klinisk farmakologi.

På listan hon plockar fram ur en pärm finns förutom antibiotika också bland annat antiinflammatoriska och blodförtunnande mediciner och läkemedel inom psykiatrin.

Listan bygger på uppgifter om biverkningar i den svenska befolkningen som har rapporterats in till Läkemedelsverket. Det är det forskarna har använt för att hitta drabbade patienter att analysera dna-prover ifrån.

Det är ovanligt att leta efter genvarianter som har med biverkningar att göra i ett helt lands befolkning på det här sättet. Och arbetet börjar ge resultat, även om det återstår att visa att resultaten går att upprepa i fler studier.

– Vi har hittat några gener som ökar risken för svåra blodreaktioner, och det gäller immungener, berättar Mia Wadelius.

En del genvarianter som gör att en patient inte tål sin medicin kan göra att läkemedlet inte bryts ner i kroppen. Eller så blir det en allergisk reaktion.

Projektet om biverkningsgenetik ska nu fortsätta med ännu mer noggranna dna-analyser. Syftet är att hitta fler sådana här genvarianter än de få som är kända idag.

På sikt ska dna-analyser från en patient kunna visa i förväg om ett visst läkemedel är säkert att använda.

– När det går att analysera är det ju helt onödigt att ge ett läkemedel om man kan upptäcka den här risken innan man tar medicinen, säger Mia Wadelius.

Referenser:

Pär Hallberg et al. Genetic variants associated with angiotensin-converting enzyme inhibitor-induced cough: a genome-wide association study in a Swedish population. Pharmacogenomics 13 januari 2017. DOI: 10.2217/pgs-2016-0184

Pär Hallberg et al. Genetic variants associated with antithyroid drug-induced agranulocytosis: a genome-wide association study in a European population. The Lancet Diabetes & Endocrinology 3 maj 2016. DOI: 10.1016/S2213-8587(16)00113-3

Paola Nicoletti et al. Association of Liver Injury From Specific Drugs, or Groups of Drugs, With Polymorphisms in HLA and Other Genes in a Genome-Wide Association Study. Gastroenterology april 2017. DOI: 10.1053/j.gastro.2016.12.016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista