Camilla Lindgren i sjukhusmiljö
Tobiasregistrets koordinator Camilla Lindgren konstaterar att 2017 varit ett rekordår för rekryteringen. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Allt fler donerar till transplantationer av blodstamceller

2:11 min

2017 blir ett rekordår för rekryteringen till Tobiasregistret, det svenska registret för blodstamcellsdonatorer.

Antalet potentiella donatorer passerade nu i december 100 000 personer, och drygt 25 000 av dem har tillkommit bara i år.

Enligt koordinatorn Camilla Lindgren är olika upprop i sociala medier förklaringen.

– 2012 startade vi vår Facebooksida, vilket har gett ett enormt genomslag för oss. Tidigare hade vi bara blodcentralerna runtom i landet. Men Facebooksidan har ju gjort att vi når ut mycket bredare, säger Camilla Lindgren.

Framför allt patienter med olika former av blodcancer behöver blodstamcellstransplantationer, och Tobiasregistret i Sverige är sammanlänkat med motsvarande register runtom i världen.

Men eftersom varje människas blod är i så hög grad unikt behövs ändå ständigt fler donatorer. En del hittar aldrig en donator, och oddsen att hitta en fungerade matchning varierar mellan 70 och 20 procent, beroende på patientens genetiska ursprung.

– Idag finns 30 miljoner givare i register över hela världen. De flesta, eller kanske 10 miljoner, finns väl i Europa. Men i stora delar av världen, exempelvis Mellanöstern, Sydostasien och Afrika, har ju väldigt få utbyggda register, säger Mats Bengtsson som är medicinskt ansvarig läkare för Tobiasregistret.

– För patienter som kommer från den delen av världen har vi ju helt enkelt mycket svårare att hitta lämpliga givare till, fortsätter Mats Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".