Antarktis kust med berg i bakgrunden och flytande isberg i havet.
Den biologiska mångfalden på Antarktis havsbottnar påverkas bland annat av hur växtplankton färdas med strömmarna. Foto: Christopher Michel

Satelliter avslöjar livet på Antarktis havsbottnar

2:53 min

Var på Antarktis havsbotten finns det biologisk mångfald? För att ta reda på det har forskare använt sig av satelliter för att mäta växtplankton vid ytan.

Studien är intressant, tycker Sofia Wikström, forskare på Stockholms universitets Östersjöcentrum.

– Det som är lite nytt och roligt med studien är att man kopplar ihop satellitdata om planktonförekomster på havsytan, med en oceanografisk modell som kan förklara vad som händer på bottnen, säger hon.

Den oceanografiska modellen beräknar bland annat havsströmmar.

På så sätt kan forskarna få en bild av var planktonen, så småningom, sjunker till bottnen och därigenom ger förutsättningar för biologisk mångfald. Detta eftersom många av de bottenlevande djuren, till exempel musslor, är beroende av näring som kommer från ytan.

Forskarna i denna studie, som nyligen publicerades i Nature Ecology & Evolution, har undersökt ett område i havet utanför östra Antarktis där beräkningarna har jämförts med bland annat fältundersökningar.

Och undersökningarna bekräftar sambandet mellan var planktonen förekommer på ytan, hur strömmarna rör sig, hur många individer och hur många arter som finns på en viss plats.

Men studien behöver kompletteras med andra studier, säger Sofia Wikström

– Vad som visas är att mängden mat som landar på bottnen hjälper till att förklara var det finns mycket djur och var det är en hög biologisk mångfald. Men det är ju inte den enda förklaringen. Det finns annat som bidrar också så därför behövs mer information. Men kanske så kan studien bli en pusselbit som hjälper oss att göra havsbottenkartorna lite bättre, säger hon.

Enligt Sofia Wikström pågår idag mycket forskning för att hitta bra metoder att kartlägga just havets bottnar och vad som lever där.

Orsaken är att de här områdena i stor utsträckning är okända. Eftersom de är så otillgängliga för oss människor kan vi bara undersöka små delar av bottnarna med till exempel ubåtar och videoutrustning. Och det är viktigt att vi får mer kunskap, inte minst när nya marina reservat ska bildas.

– För att veta vilka områden som vi ska skydda eller vad det är vi ska skydda, så måste vi veta hur bottnarna ser ut. Det handlar också om hur vi ska kunna nyttja haven på ett hållbart sätt. Att vi ska veta var vi kan fiska eller bygga vindkraftverk, till exempel.

Referens: Jansen et al. "Abundance and richness of key Antarctic seafloor fauna correlates with modelled food availability". Nature Ecology & Evolution, december 2017. https://doi.org/10.1038/s41559-017-0392-3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista