dinosaurie med randig svans och ett mörkare band vid ögat.
Konstnärlig gestaltning av Sinosauropteryx. Foto: Robert Nicholls

Risk att fantasin färgar dinosaurier

Nya metoder gör det möjligt att ana vilka färger utdöda djur som dinosaurier hade. Men nu varnar svenska paleontologer för att risken för övertolkning och spekulation är stor.

– Det finns en tendens till armviftande. Man skriker så mycket man kan, men det kanske inte är så väl underbyggt. Det är ett stort problem skulle jag vilja säga, säger Johan Lindgren som är docent vid Geologiska institutionen i Lund.

Att sätta färg på en utdöd värld är något som forskare länge drömt om. Fram till för tio år sedan trodde man att det var omöjligt. Men då kom en studie som visade att små strukturer som tolkats som bakterier, kunde vara organeller som innehöll pigment.

Sedan dess har det kommit många uppmärksammade studier där forskare har tolkat dinosauriernas färger.

Men ofta försöker man tolka pigmentstrukturernas form, utan att analysera kemin eller så övertolkas väldigt begränsad information, menar Johan Lindgren.

Han nämner Sinosauropteryx, en 130 miljoner år gammal rovdinosaurie som nyligen fick stor uppmärksamhet när det rapporterades att den hade en banditmask, ett mörkt band över ögonen.

– När det gäller den påstådda banditmasken är jag inte lika säker att man har det stöden som finns. Man har bland annat inga kemiska analyser av de här fossilen. Då blir det en sak på ett ställe och annat på ett annat ställe, säger Johan Lindgren.

Doktoranden Johan Gren har i sin avhandling använt avancerade metoder för att hitta molekylära pigment på flera välbevarade fossil. Och han menar att paleontologerna nu måste minska spekulationen, och i stället införa mer rigorösa metoder innan man gör stora slutsatser.

– Jag anser att även om det är väldigt tilltalande att börja måla den utdöda världen bör vi hålla oss till de molekylära metoderna tills vidare, säger Johan Gren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista