Rekonstruktion av Ötzi
Inte bara Ötzi själv, här som rekonstruktion, utan också hans tarminnehåll är en guldgruva för forskare. Foto: Marcus Hansson

Mumiekändisens tarmflora kan ge ledtråd till sjukdomar

2:11 min

Forskare rekonstruerar nu tarmfloran hos den världsberömda mumien Ötzi. De hoppas få veta mer om hur sjukdomar utvecklats sedan han dog för 5300 år sedan, men också hur antibiotikaresistens skiljer sig då och nu.

Tarmfloran hos i dag levande människor i den industrialiserade världen är starkt präglade av kost, mediciner och livsstil. Därmed är den också nära kopplad till många sjukdomar och sjukdomsförlopp.

– Sammansättningen av mikrobiotan, eller tarmfloran, påverkar också en persons sjukdomstillstånd, säger Frank Maixner på mumieforskningsinstutet i Bolzano i Sydtyrolen.

Det här väcker forskarnas intresse att kunna jämföra hur tarmfloran såg ut i för länge sedan döda personer.

Den mycket välbevarade Ötzi, som i 5300 år legat infrusen i en glaciär, är det perfekta försöksobjektet.

Bakterierna är förstås döda, men med hjälp av teknik som utvecklats bara de senaste tre-fyra åren går deras dna-kod nu att återskapa, ett arbete som görs tillsammans med Karolinska institutet i Stockholm.

En viktig skillnad i gamla mikrobiom jämfört med dagens är antibiotikaresistenta bakterier. På Ötzis tid fanns ju inte antibiotika på samma sätt som idag.

Däremot fanns redan då bakterier som var motståndskraftiga mot antibiotika.

Professor Lars Engstrand på KI är del i forskarteamet kring Ötzi, och hoppas att Ötzis tarmflora kan ge nya ledtrådar till hur antibiotikaresistens utvecklats.

– Kan vi få se någonting här hur evolutionen av resistensgener har skett under 5300 år så kanske vi kan lära oss något. Även om det här förstås bara är en enda individ, så det är inte så lätt att göra en stor studie på det här.

– Om det kan ha nån klinisk relevans idag är tveksamt, men det är ändå en information som jag tror är intressant, fortsätter han.

Forskarna hoppas kunna presentera sina resultat under våren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista