En orm som tillhör arten Nerodia sipedon har drabbats av en svampsjukdom som gett den blåsliknande skador i skinnet över hela kroppen.
En orm som tillhör arten Nerodia sipedon som har drabbats av den svampsjukdom som orsakas av svampen Ophidiomyces ophidiodiicola. Foto: © USGS National Wildlife Health Center/D.E. Green

Svampsjukdom kan spridas till världens ormar

0:32 min

En svampsjukdom hos ormar riskerar att sprida sig över stora delar av världen, enligt amerikanska biologer.

Sjukdomen som orsakas av svampen Ophidiomyces ophidiodiicola verkar vara på frammarsch. Den har hittills hittats hos 23 vilda ormarter i USA och tre i Europa.

Sjukdomen orsakar blåsliknande skador i skinnet som sprider sig över kroppen.

Ofta kan ormen klara sig genom att ömsa skinn, men ibland dör den.

I en studie har biologerna undersökt likheter och olikheter mellan de infekterade arternas släktskap, levnadssätt och fysiska egenskaper.

Och eftersom de inte hittade någonting särskilt tydligt som de drabbade arterna har gemensamt, menar de att svampen har potential att drabba en stor mängd ormarter.

Referens: Frank T. Burbrink et al. Host susceptibility to snake fungal disease is highly dispersed across phylogenetic and functional trait space. Science Advances 20 december 2017. DOI: 10.1126/sciadv.1701387)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista