En jultomte sitter i en fåtölj och surfar på sin mobil.
En tomte i Idaho, USA. Foto: Geoff Crimmins/TT

Att sexsurfa är vanligare under julen

Under julveckan verkar vi ha mer tid för att ägna oss åt sex. I alla fall när det gäller googlesökningar, och i de länder där man firar jul.

Julveckan innebär tid för sex i länder där man firar jul. Det är åtminstone den vecka då vi gör mest googlesökningar på ordet sex, enligt en studie som har publicerats i tidskriften Scientific reports.

Forskarna bakom studien har använt sig av sökdata från Google trends. Och även om de inte fått fram antalet sökningar har de kunnat utläsa hur trenden ser ut. Under just julveckan visar kurvan årets högsta peak under åren 2004 till 2014.

Undersökningen omfattar 129 länder. De som inte firar jul 24 eller 25 december, eller de som inte alls firar jul har inte detta sexsökningsmönster.

I muslimska länder sker årets sexsökningspeak vid den religiösa högtiden Eid-al-Fitr. Utifrån den här studien är det uppenbart att kultur och i synnerhet den religiösa kalendern förklarar vårt sexuella intresse, skriver forskarna i sin artikel.

Den kollektiva stämning som är uppmätt under dessa familjeorienterade religiösa högtider korrelerar med intresset för sex.

Referens: Ian B. Wood et al. Human Sexual Cycles are Driven by Culture and Match Collective Moods. Scientific Reports 21 december 2017. DOI:10.1038/s41598-017-18262-5

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista