Ett exemplar av den spanska revbenssalamandern ligger i en människohand.
Den spanska revbenssalamandern kan återskapa organ eller kroppsdelar om de skadas. Foto: Alberto Joven Araus

Salamanderns speciella läkningsförmåga undersökt

2:04 min

Forskare vid Karolinska institutet har kartlagt arvsmassan hos den spanska revbenssalamandern. Arten är intressant då den har förmågan att återskapa förlorade kroppsvävnader.

András Simon, professor i cell- och molekylärbiologi på Karolinska Institutet har lett studien, och han berättar att forskarna har hittat gener som kan ge ledtrådar till just denna förmåga.

 – Det är en väldigt intressant genfamilj, en speciell grupp av mikroRNA. Hos däggdjur så finns de normalt sett bara uttryckta i embryonala stamceller. Men salamandern aktiverar dessa även i vuxna djur, som ett svar på skada, säger han.

Enligt András Simon så möjliggör den nya informationen att forskarna kan göra systematiska jämförelser mellan salamandrar och däggdjur.

– Vi kan då ställa oss frågan om hur det kommer sig att just salamandrar har denna självläkningsförmåga, säger han.

I förlängningen kan denna kunskap vara användbar när mänskliga sjukdomar ska studeras.

– Vad vi hoppas är att genom att titta på hur salamandrar återskapar celler, så kan vi förhoppningsvis också förstå hur liknande mekanismer skulle kunna aktiveras hos däggdjur och även hos människan. Men jag är försiktig med att säga att vi håller på med den typen av forskning som syftar till att bota människor. Det är ett långsiktigt mål, säger András Simon. 

Referens: Simon et al. "Reading and editing the Pleurodeles waltl genome reveals novel features of tetrapod regeneration". Nature Communications. December, 2017. DOI: 10.1038/s41467-017-01964-9

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista