Vy upp mot himlen där en rysk raket med satelliter ombord skjuts upp i rymden från raketbasen Vostotjnyj.
Raketen som sköts upp från rymdbasesn Vostotjnyj bar bland annat på vädersatelliten Meteor M. Foto: Dmitri Lovetsky/TT

Pinsam raketmiss slarvade bort satelliter

0:31 min

Det var ett pinsamt misstag i programmeringen som låg bakom en misslyckad raketuppskjutning förra månaden i Ryssland, enligt ett officiellt uttalande.

Rejäla felberäkningar kan drabba även så högteknologiska branscher som rymdindustrin. För det var ett pinsamt programmerings-misstag som låg bakom en misslyckad raketuppskjutning förra månaden i Ryssland. Det har Rysslands vice premiärminister sagt i ett uttalande.

Raketen bar på en vädersatellit. Den hade även flera mindre satelliter för forskning ombord. Bland annat en liten satellit från KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Men kort efter uppskjutningen tappade markkontrollen kontakten med satelliterna. Och nu har det visat sig att raketen hade blivit programmerad för att skjutas upp från rymdbasen Baikonur i Kazakstan.

Problemet var bara att den i själva verket sköts upp från rymdbasen Vostotjnyj i östra Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista