Klotet Susanna Baltscheffsky P1 Sveriges Radio
Klotet Susanna Baltscheffsky är producent för miljöprogrammet Klotet i P1. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Flera framgångar för klimat och miljö under 2017

7:49 min

Susanna Baltscheffsky, producent för Vetenskapsradions miljöprogram Klotet, summerar miljö- och klimatframgångar under 2017.

USA:s avhopp från Parisavtalet blev ett bakslag för klimatarbetet under året, men det går även att se en positiv utveckling för att stoppa den globala uppvärmningen.

I det fortsatt allvarliga läget, där kraftfulla åtgärder krävs för att minska koldioxidutsläppen, har exempelvis en alternativ rörelse vuxit fram i USA. Här återfinns företagare, investerare, delstater och organisationer som vill jobba vidare för att nå Parisavtalets mål.

Under året har även klimatmötet i Bonn hållits, och det en sker en snabb teknisk utveckling som kan driva på omställningen till förnybara energikällor och miljövänligare produktion.

I Sverige klubbades en ny klimatlag under året. Den träder i kraft den 1 januari 2018. Enligt lagen måste nuvarande regering, och framtida regeringar, kunna visa hur man har arbetat för att nå sina klimatmål.

Ett klimatpolitiskt råd ska övervaka och utvärdera att samtliga politikområden har klimat- och miljöfrågan som ett prioriterat område.

Hör mer i ljudklippet i rubriken!

Lyssningstips: Klotets årskrönika om miljöåret 2017. Sänds den 3 februari

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista