Kraftledning med kraftledningsstolpe i mitten.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Nytt jättebatteri på gång

Ett rekordstort batteri för att lagra energi är på gång i Sydkorea. Och intresset världen över för stora batterier tycks öka.

I slutet av förra året invigdes världens största batteri i Australien av entreprenören Elon Musk och hans företag Tesla. Ett batteri med kapacitet att kunna förse upp till 30 000 hem med el, skriver tidningen Ny Teknik.

Men redan i februari kan rekordet komma att slås.

Nyligen avslöjade företaget Hyundai Electric att de ska bygga ett ännu större batteri i Sydkorea. Planen är att batteriet ska användas vid ett raffinaderi i staden Ulsan.

Intresset för jättebatterier tycks också öka världen över, bland annat tack vare sjunkande byggpriser, rapporterar Bloomberg Technology.  

Inte minst ökar intresset i områden där det inte finns så mycket fossil energi. Detta eftersom batterier ger möjligheten att få lagrad energi från förnybara energikällor, även om det är molnigt eller vindstilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".