Människor som vandrar i fjällmiljö.
PFAS-ämnen, som bland annat används i textilier för att stöta bort vatten, är extremt svårnedbrytbara i naturen. Foto: Paul Kleiven

Förbud mot superkemikalier föreslås

1:54 min

Sverige och Tyskland föreslår ett förbud i EU på cirka 200 ämnen, tillhörande kemikaliegruppen PFAS. Orsaken är att ämnena är extremt svårnedbrytbara i naturen.

Totalt finns cirka 3000 olika PFAS-ämnen varav 170 redan är förbjudna eller är på gång att förbjudas i EU. Användningsområdena är många eftersom de har en förmåga att bilda släta ytor som är vatten-, fett- och smutsavvisande.

Exempel på produkter där ämnena kan förekomma är brandskum, kosmetika, textilier och rengöringsmedel.

Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen, förklarar varför ämnena är farliga.

– Det grundläggande problemet är att de inte bryts ned när de kommer ut i miljön och vi blir aldrig av med dem, säger han.

Enligt Bert-Ove Lund kan dessutom ämnena, som nu föreslås förbjudas, ansamlas i kroppen.

– Så om exponeringen fortsätter får man till slut toxikologiska effekter, säger han.

Samtidigt är användningen av ämnena i förslaget, låg inom EU. Varför behövs då ett förbud?

– Den kända användningen är låg. Men det kan finnas ett stort mörkertal. Till exempel när det gäller import. Vad som är mer klart är att halterna av PFAS-ämnen i miljön har ökat stadigt.

I samband med att förslaget har lagts, har den europeiska kemikaliemyndigheten Echa bjudit in till ett samråd där bland annat myndigheter och företag kan komma med synpunkter. Samrådet pågår fram till den 20 juni i år. Efter det skickas ett yttrande till EU-kommissionen.

Om allt går som Sverige och Tyskland hoppas, kan ett förbud träda i kraft om några år, tror Bert-Ove Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".