Tecknad bild av hur det kan ha sett ut på en plats i Alaska där 11 500 år gamla kvarlevor av ett litet barn hittats.
1 av 2
Rekonstruktion av hur det kan ha sett ut på platsen där de 11 500 år gamla kvarlevorna av ett litet barn hittades. Foto: Eric S. Carlson i samarbete med Ben Potter
Utgrävning av en förhistorisk boplats i Alaska.
2 av 2
Utgrävning vid platsen Upward Sun River i Alaska. Foto: Ben Potter

Människans vagga i Amerika bekräftas av gammalt dna

Nu kommer nya genetiska ledtrådar om ursprunget till den amerikanska urbefolkningen.

Alla grupper av dagens amerikanska urbefolkning härstammar från samma grupp med människor som vandrade in till Nordamerika via Berings sund. Det handlar dessutom om en invandringsvåg och inte flera.

Det finns det nu för första gången gedigna genetiska bevis för, enligt en grupp med bland annat danska forskare.

Forskarna har analyserat dna från 11 500 år gamla kvarlevor från ett litet barn som levde i nuvarande Alaska. Sedan har de jämfört barnets dna med arvsmassan hos både dagens människor och tidigare arkeologiska fynd.

Att det vandrat in människor till de amerikanska kontinenterna via Berings sund är en allmänt accepterad teori. Men exakt hur spridningen skedde har varit svårt att reda ut.

Referens: J. Víctor Moreno-Mayar et al. Terminal Pleistocene Alaskan genome reveals first founding population of Native Americans. Nature 3 januari 2018. DOI: 10.1038/nature25173

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista