Högre risk för dödsfall efter operationer i Afrika

Risken att dö som en följd av en planerad operation är dubbelt så stor på den afrikanska kontinenten, jämfört med genomsnittet i hela världen.

Risken att patienter dör efter en planerad operation är högre på den afrikanska kontinenten trots att patienterna än i resten av världen. Trots att patienterna som opereras ofta är yngre än i resten av världen. Det visar en studie som publicerats i tidskriften The Lancet.

Läkare både i och utanför Afrika har kommit fram till att dödsfall sker i 1 procent av fallen efter en planerad operation om man tittar på kontinenten som helhet. Genomsnittet för hela världen är 0,5 procent.

Ett problem är infektioner som en femtedel av patienterna som ingick i den här studien drabbades av.

Läkarna menar att komplikationerna skulle kunna minskas med mer sjukvårdspersonal och bättre övervakning av patienterna efter en operation.

Den vanligaste operationen i de afrikanska länderna var kejsarsnitt, 33 procent.

I studien ingick drygt 11 400 patienter från sjukhus i 25 afrikanska länder.

Referens: Bruce M Biccard et al. Perioperative patient outcomes in the African Surgical Outcomes Study: a 7-day prospective observational cohort study. The Lancet 3 januari 2018. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)30001-1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista