Bleknat korallrev
Korallrevet Zenith Reef bleknat 2016 i Australien Foto: Andreas Dietzel/Science

Korallreven bleknar i allt snabbare takt

2:01 min

Världens korallrev bleks nu så ofta att det blir svårt för korallerna att återhämta sig. Nu publicerar tidskriften Science för första gången ordentliga siffror över utvecklingen.

Det inte längre något snack om att de livsfattiga och vitaktiga bottnarna blir vanligare och vanligare, säger Michael Tedengren, ekolog och docent vid Stockholms universitet.

– Nu kan man inte längre ifrågasätta att det händer utan nu är det statistiskt säkerställt att blekningsintervallerna kommer tätare och tätare, säger han. 

Att de tropiska korallreven bleks innebär att de små algerna, som lever i symbios med koralldjuren, försvinner och de vackra färgsprakande bottnarna vitnar.

I takt med klimatförändringen har havstemperaturen ökat. Och när det blir för varmt i vattnet klarar sig inte revens mikroskopiskt små alger. Kvar blir bara koralldjurens vita kalkskelett.

Forskare från Australien och USA har studerat utvecklingen hos ett hundratal tropiska korallrev världen över, från 1980 till 2016. De har kommit fram till att stora blekningar av reven har blivit uppemot fem gånger vanligare idag än för 30 år sedan.

Normalt sett hinner korallreven återhämta sig mellan blekningarna, men händer det för ofta blir det svårt och reven riskerar att dö ut.

Stora blekningar innebär områden som sträcker sig mellan 10 och 100 kilometer. Det kan alltså handla om tio mil av vit och livsfattig botten.

I början av 1980-talet skedde blekningen i intervaller på 25 till 30 år. Numera skar större blekningar vart sjätte år, enligt studien.

Fortsätter takten öka leder det till årliga blekningar av världens korallrev inom de närmsta årtiondena, enligt forskarna.

– Om det här fortgår och korallerna inte hinner återhämta sig försvinner också förutsättningarna för nya rev att utvecklas. Det finns ingen plats för korallerna att vila och fortplanta sig, säger Ekolog Michael Tedengren.

Enligt Michael Tedengren blir det ännu viktigare nu att ha en ordentlig naturvårdsplan för hur man gör med effekter från övergödning och överfiske, som också leder till att korallreven som struktur har problem.

Referens: T.P. Hughes et. al. "Spatial and temporal patterns of mass bleaching of corals in the Anthropocene" Science 2018, DOI: 10.1126/science.aan0106.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista