Fasaden och några torn på det rumänska klostret Radu Voda sett från marken.
I klostret Radu Voda, som fortfarande är aktivt idag, bodde nio slavfamiljer. Foto: Fusion-of-horizons. Flickr CC BY 2.0

Rättslösa men okända slavar i 1800-talets Rumänien

2:06 min

Trots att det fanns slavar i de rumänska furstendömena på 1800-talet är det betydligt mindre känt än slaveriet i USA.

I de rumänska furstendömena fanns minst 200 000 slavar vid mitten av 1800-talet. De kunde säljas och straffas av sina ägare.

Men det rumänska slaveriet är betydligt mindre känt än slaveriet i USA, trots att avskaffandet skedde ungefär samtidigt.

Historikern Viorel Achim berättar att slavarna i det närmaste var rättslösa. 

– Jag har inte hittat något fall där en slavägare som dödade sin slav blev straffad för det, berättar han.

Merparten av de rumänska slavarna var romer. De arbetade ofta med hushållssysslor, smide och hantverk. Det förekom att de jobbade i gruvor och på storjordbruk. Men den typen av grovarbete var inte lika vanligt som i USA.

Enligt Viorel Achim var rumänskt slavägande inte främst en fråga om ekonomisk vinning utan om social prestige.

Antislaverirörelsen i USA påverkade de rumänska furstendömena. Boken Onkel Toms stuga, som beskriver slaveriet i den amerikanska södern, översattes till exempel till rumänska.

Men vid det slutgiltiga avskaffandet 1864 fanns det ingen integrationsplan. De befriade slavarna hamnade i en ännu svårare social situation som många av deras ättlingar befinner sig i än idag.

Adrian Furtuna är sociolog vid National Centre of Roma Culture i Bukarest. Han berättar att kunskapen om slaveriet och dess effekter är låg bland dagens rumäner, även i den romska folkgruppen.

– Om du pratar med ungdomar idag som härstammar från slavarna vet de ingenting om slaveriet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista