En man spelar på en guitarr blundandes.
George Ashiotis spelar guitar på skolan. Foto: Ric Wasserman

Ny teknik förändrar förutsättningarna för synskadade musiker

2:03 min

Tekniken har blivit ett viktigt verktyg för musiker idag och nästan oumbärlig för synskadade och blinda musiker. Talande datorer har exempelvis helt förändrat förutsättningarna för dessa personer.

Runt hörnet från den berömda skolan High School for Performing Arts i New York, ligger Lighthouse Musikskola. Det är en kommunal musikskola för synskadade och blinda, unik i sitt slag.

Skolan satsar på tekniken, vilket helt ändrat förutsättningarna för eleverna. 

– Förut kunde man vänta i månader för att musiken skulle bli överförd till punktskriftsnoter och då var konserten slut för längesedan, säger skolans rektor Doktor Leslie Jones. 

Nu finns däremot datorprogram som på bara några minuter kan omvandla och överföra musiknoter till musikpunkskrift. 

En av de viktigaste teknikerna som kommit på senare tiden är det som kallas "spoken interface preview". Det vill säga en talande skärm som fungerar både till datorn och mobilen. 

Med ett antal kortkommandon på tangentbordet kan man be datorn att läsa upp det som står på skärmen, vilket leder till en slags dialog. Synskadade kan därför numera både spela in och mixa musik - utan assistans.

– Tekniken har ändrat allt, säger den synskadade sångerskan Lynette Tatum som är elev på musikskolan. 

Det märks att tekniken haft inflytande på skolan. Glädjen och samarbete ökar när tillgång till både musik på punkskrift och talande datorer blir till en del av vardagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista