En person håller en tablett mellan sina tänder.
En tablett kan visa vägen genom tarmsystemet. Pillret på bilden visar dock inte detta piller. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hemligheten bakom mag- och tarmsystemet kan avslöjas med ett piller

Det mystiska mag- och tarmsystemet kan i framtiden komma att kartläggas med hjälp av ett elektroniskt piller, enligt ny forskning från Australien.

Det forskas mycket på vårt sju meter långa mag- och tarmsystem. Däremot är det svårt att förstå exakt vad det är som sker i det komplexa organet.

Men nu har australienska forskare, i en pilotstudie, tagit fram ett piller som kan läsa av hela mag- och tarmsystemet på tre olika gaser. De gaser som mäts är vätgas, syrgas och koldioxid och resultaten skickas direkt till en dator.

Nivåerna av de olika gaserna kan ge en bättre bild av bakteriefloran i tarmen och hur den påverkas av det vi äter. Det skulle i sin tur kunna leda till bättre diagnostik för patienter med den vanliga sjukdomen IBS, känslig tarm.

Fördelen med en tablett gentemot en koloskopi är bland annat att man får en bild av hur magen fungerar när systemet är igång istället för när det är tömt på grund av undersökning.  

Det första steget är däremot att man måste hitta de samband som finns mellan olika symtom och de olika gasvärdena.

Referens:  Kalantar-Zadeh et al., A human pilot trial of ingestible electronic capsules capable of sensing different gases in the gut, publicerad i Nature Electronics den 8 januari 2017, doi: 10.1038/s41928-017-0004-x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".