Studenter sitter och pluggar i biblioteket på Stockholms universitet.
Pluggande pågår i biblioteket på Stockholms universitet. Foto: Jurek Holzer/TT

En första inblick i högskolornas nya framtid

2:11 min

Det har kommit en första grovskiss från en pågående utredning om hur våra högskolor och universitet kan komma att styras i framtiden.

Sedan förra året pågår en utredning på uppdrag av regeringen om hur styrningen ska se ut och hur pengarna ska fördelas bland lärosätena.

Som en del av det här arbetet har det nu presenterats några preliminära förslag. Utredaren Pam Fredman föreslår bland annat en stor förändring i finansieringen.

– Vi vill att man går bort ifrån att dela upp pengarna i utbildningspengar för sig och forskningspengar för sig, säger hon.

Idag får universitet och högskolor olika pengapåsar för att bedriva utbildning å ena sidan och forskning och forskarutbildning å andra sidan. Men i skissen till ett nytt system föreslås att varje lärosäte ska få en enda pott som de själva får fördela mellan utbildning och forskning.

Så ser det ut i de flesta andra länder. Enligt Pam Fredman skulle det kunna öka utbytet mellan studenter på grundnivå och den mest framstående forskningen.

Till exempel skulle det kunna ske genom ännu mer forskningsanknuten undervisning där även studenterna kan dela med sig.

– Studenterna är en viktig del i att utveckla forskningen. Många gånger ställer de intressanta frågor.

Ett annat förslag handlar om att inrätta en sorts överenskommelser mellan staten och varje lärosäte om vad de ska göra. Då ska lärosätena kunna profilera sig mer än idag på vissa utbildnings- eller ämnesområden.

Liknande system har visat sig fungera bra för flera universitet ute i Europa, säger Mats Benner som är professor i forskningspolitik i Lund. Men han menar att det kommer att ställa höga krav på både lärosätena och staten.

– Det förutsätter att det finns departement som har ganska mycket folk och hög kompetens när det gäller att formulera den sortens avtal och förväntningar från samhällets sida.

Nu ska de preliminära förslagen diskuteras vidare. Utredningen ska vara helt klar senast den 3 december i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista