Planeten Mars. Foto, Wikimedia commons/Nasa
Planeten Mars. Foto, Wikimedia commons/Nasa

Stora isar på Mars kan bli dricksvatten i framtiden

2:01 min

Planetforskare har hittat enorma isar strax under ytan på Mars. Det är första gången så djupa och rena ismassor har upptäckts nära ytan.

Allt fler pratar om att människan snart kommer ta sig till Mars.

Enligt Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, kan de nya isfynden innebära en framtida resurs för oss människor

– Vi människor är extremt beroende av vatten, och finns det ren is lätt tillgängligt på Mars, så innebär det att man inte behöver frakta med sig stora mängder vatten,  utan att det finns på plats, säger Maria Sundin.

Genom att undersöka bilder från rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter, MRO, som befinner sig i en omloppsbana runt Mars, har amerikanska forskare upptäckt åtta klippor med branta sluttningar av is.

Isen, som nötts fram av väder och vind, börjar någon meter under själva markytan och är på vissa ställen över 100 meter tjock.

Enligt tidigare uppskattningar täcker den underjordiska isen en tredjedel av ytan på Mars. men hur mycket och hur rent det är, har varit oklart.

Troligen har isen bildats av snö som faller på Mars under de perioder då planetens polaxel lutar mer, vilket sker i intervaller på omkring 120 000 år. Då blir det varmare i norr och söder och fryst vatten blir till ånga, som sedan snöar ner närmare ekvatorn på Mars, och det är där forskarna har hittat de stora isbranterna.

Den mycket släta snittytan som kommit fram utmed klipporna tyder på att isen är hård, fast och relativt ren från jord och sand.

Isens färgskiftningar kan berätta om hur klimatet förändrats på Mars och kan också innehålla ledtrådar i jakten på liv, men för att undersöka det krävs fler bildanalyser och faktiska prover av isen.

Klart däremot är att den marknära isen kan bli en framtida vattenreservoar för människan när hon börjar ta sig till den röda planeten.

Enligt Nasa kan de första astronauterna var på Mars redan inom 20 år.

Men då är frågan - hur kommer vattnet smaka?

– Jag tror nog inte det smakar så där jättegott faktiskt. Destillerat vatten, som inte har mineraler eller annat, smakar generellt inte så gott och jag misstänker att den första som dricker marsvatten kommer koka och rena det ganska rejält, säger Maria Sundin.

Referens:
Colin M. Dundas et. Al. "Exposed subsurface ice sheets in the Martian mid-latitudes", Science 2018, DOI:10.1126/science.aao1619.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista