Grundsten till liv upptäckt mellan stjärnor

1:33 min

Astronomer har upptäckt organiska ämnen i ett så kallat molekylmoln mellan stjärnor ute i universum. I förlängningen kan detta vara starten på liv på andra planeter.

Organiska ämnen, det vill säga kolföreningar, är grundstenen för allt liv som vi känner till här på jorden. Livets ritning DNA-molekylen är uppbyggd av kolföreningar.

Än så länge har de här molekylerna varit svåra att upptäcka ute i rymden.

Man har länge förstått att det borde finnas kol bundet till väte i särskilda former ute i universum, men det är först nu som astronomer lyckats detektera en enstaka kolförening.

Kolföreningen, som är ett polycyklisk aromatisk kolväte, ger ifrån sig strålning som forskarna lyckats detektera med radiospektroskopi.

– Detta kanske är början på att hitta fler av de här molekylerna och lära oss mer om hur och när de bildas där ute mellan stjärnorna. Och då kan vi få reda på hur de kan gå från den här fasen till mer komplexa molekyler som är grunderna för liv, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Så det kanske är där livet verkligen startar, i det interstellära, och sedan hamnar det på en planet där det kan gro?

– Precis, att bitar skapas mellan stjärnorna som under rätt förutsättningar kan sättas ihop till liv. Jag spekulerar än så länge, men det är lite så här tankarna går, säger Maria Sundin.

Referens:
B.A. McGuire et. al. "Detection of the aromatic molecule benzonitrile (c-C6H5CN) in the interstellar medium", Science 2018, DOI: 10.1126/science.aao4890

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista