Malin Parmar vid mikroskop
Malin Parmar, professor inom regenerativ neurobiologi, ska spruta in stamceller i patienter med Parkinsons sjukdom. Foto: Petra Olsson Foto: Annika Östman/Sveriges Radio

Stamceller sprutas in i hjärnan på patienter med Parkinson

2:48 min

En ny era startas under 2018 i forskningen kring Parkinsons sjukdom. För första gången kommer ursprungsceller att göras om till nervceller och sprutas in i parkinsondrabbade personers hjärnor.

Parkinsons sjukdom drabbar en av hundra personer i Sverige som är över 60 år. Sjukdomen innebär att särskilda nervceller dör i hjärnan, något som bland annat kan leda till långsamma rörelser och skakningar. 

Dagens läkemedel kan inte helt hjälpa patienterna och kan dessutom skapa exempelvis ofrivilliga rörelser.

Det som gör det här året unikt är att man nu inleder de första försöken för att transplantera in stamceller, ursprungsceller, som förvandlas till nervceller i hjärnorna på sjuka patienter.

 – Det här är första gången som pluripotenta stamcell ska transplanteras in i hjärnan. Man vet inte vilken dos och man vet inte heller hur väl patienter tolererar de här cellerna, säger Malin Parmar som är professor i utvecklings och regenerativ neurobiologi vid Lunds universitet.

Hon tillhör en av forskningsgrupperna som ligger i framkant.

Men det är inte helt lätt att göra den här typen av transplantationer. Nervceller kan lätt falla sönder när de transplanteras. 

 – Om man på nyårsfest ska ha med en sådan här jättefin sju lager hög tårta, så är det väldigt svårt att sätta ihop den här tårtan hemma och sedan frakta den på bussen, säger Malin Parmar. 

För att undvika en krasch tillverkar forskarna i labbet det som skulle kunna liknas vid tårtbotten och de övriga ingredienserna, samt skickar med recept. Inte för en tårta utan för en blivande nervcell.

När de programmerade ursprungscellerna sprutas in i hjärnan ska de efter själva frakten växa ut till fungerande nervceller. De nya nervcellerna ska hjälpa till att producera dopamin.

Men forskarna varken botar patienten eller skyddar de kvarvarande cellerna. Cellterapin innebär att forskarna ersätter de förstörda nervcellerna med några som hjälpligt kan upprätthålla verksamheten.  Alltså inte en helt perfekt tårta ändå.

Försöken med max 30 patienter görs av tre olika team som egentligen konkurrerar med varandra, i Japan, Europa och USA. Men forskarna samarbetar för att få så snabba resultat som möjligt.

Gruppen i Japan använder hudceller som man backar och gör om till nervceller, så kallade iPS-celler, inducerade pluripotenta stamceller. En japansk metod som belönades med Nobelpriset 2012.

I Lund, Cambridge och New York använder man embryonala stamceller från befruktade ägg och utvecklar dem till nervceller.

På det här sättet hoppas forskarna i det långa loppet kunna hjälpa de som tidigt i livet drabbas av Parkinsons sjukdom.

Referens:
Barker RA, Parmar M, Studer L, Takahashi J. "Human Trials of Stem Cell-Derived Dopamine Neurons for Parkinson's Disease: Dawn of a New Era."Cell Stem Cell. 2017 Nov 2;21(5):569-573. doi: 10.1016/j.stem.2017.09.014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista